FB

Ajánlat
Találatok

Műszaki tudnivalók

Kiégett az izzóm és nem tudom kicserélni mit tegyek?
Az egyre kifinomultabb fényszóróknál az izzó cseréje is egyre bonyolultabb. Sok újabb autónál már célszerű Márkaszervizhez fordulni ilyenkor is, hogy megőrizzük a hibátlan működést. Izzócsere után szükség lehet műszeres beállításra, ezt a márkaszervizek tudják elvégezni a legjobban.


Szerszámkészlet
Olvassa el a kezelési útmutatóban, hogy hol találhatja meg az alapvető szerszámkészletet, amelynek mindenképpen része egy emelő és a kerék leszereléséhez szükséges szerszámok. Keresse meg az emelési pontokat, amelyek az autó biztonságos emeléséhez használatosak! Ha kerékőr csavarok vannak felszerelve, akkor ellenőrizze, hogy a szerszámkészletben megvan-e a kulcs vagy a leszerelő szerszám.
Pótkerék
Mindig ügyeljen arra, hogy a pótkerékben a levegő nyomása megfelelő legyen, ha cserélnie kell azonnal tudja használni.
Nincs pótkerék az autóban
Ha gépkocsijában nincs pótkerék, olvassa el a kezelési útmutatóban, hogy hol találhatja meg a defektjavító készletet!
Vész pótkerék
Ha a gépkocsijában nem teljes méretű vészpótkerék van,ügyeljen arra, hogy a gyártóáltal ajánlott sebességet ne lépje túl, illetve ezzel akerékkel minél előbb menjen szervizbe és javíttassa meg eredeti gumiabroncsát.
Gumiabroncs levegő nyomás
Az autó stabilitása a legnagyobb, fogyasztása a legkisebb, ha tartja a gyári értéket.
Motorolaj
Ellenőrizze az olajszintet a nívópálcával kéthetente, valamint hosszabb utazás előtt! Cseréltesse le az olajat és az olajszűrőt az előírt szervizintervallumoknak megfelelően! A magas olajfogyasztás motorproblémára utal.
Hűtőfolyadék
Ellenőrizze rendszeresen a hűtőfolyadék szintjét, és szükség esetén töltse fel - de csak hideg motornál! Mielőtt beköszönt a tél, ellenőrizze a fagyálló koncentrációját! A fagyálló nemcsak a megfagyástól védi meg a hűtőfolyadékot, hanem megakadályozza a hűtőrendszeren belüli korróziót is, ezért egész évben fontos. FIGYELEM! A hűtővíz sapkát csak lehűlt motornál vegye le, nehogy égési sérüléseket szenvedjen a felcsapó gőztől!
Ablaktörlők
Az ablaktörlőlapátok idővel elkopnak, és elkenik a vizet a szélvédőn. Hatásfokuk maximalizálása érdekében cserélje a kopott gumikat!
Szélvédőmosó
Ellenőrizze és töltse fel rendszeresen. Használjon nyáron és télen is megfelelő szélvédőmosó folyadékot.
Világítás
Indulás előtt ellenőrizze az összes lámpát! Ne feledkezzen meg az irányjelzőkről, a fék- és ködlámpákról! Rendszeresen tisztítsa meg a lámpákat!
Karosszéria
A lehető leghamarabb javíttassa ki a karosszéria sérüléseit, hogy megelőzze a rozsdásodást.Gépkocsija karosszériára vonatkozó, hosszú ideig érvényes garanciája megtartásához éves ellenőrzés szükséges a márkakereskedőnél.
Akkumulátor
Egy bizonyos idő után a használatból eredően mindenképpen bekövetkezik az akkumulátor természetes elhasználódása. Az akkumulátor többszöri teljes lemerülése, az áramkör megszakadása vagy a szélsőséges hőmérsékleti viszonyok miatt azonban az akkumulátor idő előtt is elhasználódhat. Az elektromos berendezések (fényszórók, autórádió, klímaberendezés stb.)álló motor melletti használata az akkumulátor teljes lemerüléséhez vezethet. Lehetőleg ne működtesse huzamosabb ideig álló motor mellett az elektromos berendezéseket!

Minősített alkatrészek
A beépített alkatrészek minőségéért a beépítő javító felel. A gyári alkatrészek bizonyosan megfelelnek minden műszaki és biztonsági előírásnak, ragaszkodjon ehhez.

Garanciális feltételek

Mit jelent a szavatosság és garancia a márkaszervizben?
A törvény minden szolgáltatónak előírja, hogy garanciát vállaljon az elvégzett munkára, és az általa beépített alkatrészekre. A márka nevével fémjelzett, stabil szervezettel szemben könnyebb érvényesíteni a garanciát, amelyet a számla és a márka központi rendszerében rögzített adatok képviselnek. Ezt kizárólag márkaszerviz tudja Önnek biztosítani.
Elveszíthetem-e a garanciámat, ha nem márkaszervizben javíttatok?
Ön bizonyára nem autós szakember. Autójára akkor van garancia, ha a karbantartás, javítás során gyári, vagy azzal igazoltan azonos minőségű alkatrészt, kenőanyagot, stb. szereltek, töltöttek autójába, minden az adott futásteljesítményhez tartozó karbantartási műveletet elvégeztek autóján. Ha Ön szakember és ezt kétséget kizáróan tudja megítélni és hitelt érdemlően, számlával igazolni, garanciája érvényes marad. Ha Ön ezt a kockázatot nem vállalja, forduljon mindig márkaszervizhez, ott biztosra mehet. Kizárólag a márkaszerviz az, amely az Ön autójával kapcsolatos minden eseményt rögzít a gyári rendszerben. Ez az Ön számára Európa szerte biztonságot nyújt, ha problémája akadna.
Van-e jótállás az idősebb kocsik javítására?
A beépített gyári alkatrészekre a gyár által megadott (általában 1 év) a munkára a 249/2004-es kormányrendelet szerint 6 hónap. Van, amelyik márkaszerviz ennél több garanciát ad, érdeklődjön nála.
Van-e lehetőség garancián túli időszakra garanciát vásárolni?
Márkánként eltérhet ez a lehetőség, Figyelje a hirdetéseket és érdeklődjön márkaszervizénél.
Javítás garanciája
Az Ön garanciája a kapott számla, ami a beépített alkatrészek és az elvégzett munka valamennyi részletét tartalmazza. Ha nincs számlája, nincs garanciája!

Általános kérdések

Mit jelent, hogy a márkaszervizek szakemberei szakképzettek?
A márkaszervizek szerelői és szakmunkatársai rendszeres és alapos gyári oktatásban részesülnek, amely során részletesen felkészítik őket minden modell diagnosztizálására, karbantartására, javítására. Így a legújabb modellek mellett a már régebben futó modelleken szerzett gyári tapasztalatokat is hasznosítani tudják.
Miért ad a márkaszerviz biztos hátteret az autó tulajdonosának?
A márkaszervizek biztos, stabil háttérrel működnek, mögöttük a hivatalos importőr, és a gyár áll. Egy-egy márkakereskedés problémái nem az ügyfelekre jelentenek negatív következményt, hiszen egy országos és európai hálózat biztosítja az autók szakmai és szolgáltatási hátterét.
Miért fontos az eredeti gyári alkatrészek beépítése?
Ha márkaszervizben javíttatja autóját, biztos lehet abban, hogy a legkiválóbb, eredeti és legalább egy éves garanciával rendelkező alkatrészeket építik be. A gyár az autó tervezésekor ezeket az alkatrészeket tartotta alkalmasnak arra, hogy eredeti minőségi előírásait teljesítse.
Hogyan biztosítja a márkaszerviz a magas színvonalú szolgáltatást?
A gyári hálózathoz tartozó szervizekkel szemben magas és hálózati szinten azonos minőségi elvárásokat támasztanak a márkák nemzetközi központjai, amelyek nyújtását rendszeresen és szigorúan ellenőrzi és a márkaszervizek motivációját is ehhez köti.
Mi biztosítja a legmodernebb technika alkalmazását a márkaszervizben?
A márkaszervizek mindenkor a legmodernebb eszközökkel, a legfrissebb diagnosztikai műszerekkel és folyamatosan frissített gyári szoftverekkel várják ügyfeleik autóit. E szoftverek folyamatos frissítés által valamennyi időközben szerzett tapasztalatot tartalmazzák. A szoftverek szerzői jogvédelem alatt állnak, ezért ezek kizárólag a márkaszervizekben állnak rendelkezésre. Az illegális szoftverek esetében a másoláskor keletkezett hibák súlyos problémákat okozhatnak Önnek és autójának, ideértve a garanciavesztést, illetve a szakszerűtlen javítás következményeit is.
A márkaszervizekben milyen módon számolják el a díjakat és árakat?
A gyári előírások alapján történik a munkafolyamatok tételes elszámolása. Nincs trükközés. A tévhittel szemben a márkaszerviz nem feltétlenül drágább, még akkor sem, ha a meghirdetett óradíjak magasabbak, ugyanis lehetséges, hogy egy alacsonyabb óradíjjal dolgozó szerviz több munkaórát számol fel Önnek, miközben a márkaszerviz munkaóra felhasználását munka műveletenként szabályozza a gyári norma. Amikor a munkadíjakat összehasonlítja, ne a meghirdetett díjat, hanem a valóságban összesen felszámított ? a számlán majd feltüntetésre kerülő ? díjat hasonlítsa össze. A márkaszervizek ingyenes ajánlatot adnak a munkaóra felhasználás pontos feltüntetésével.
Fontos-e, hogy a javításról, karbantartásról legyen számla?
A márkaszervizekben minden ügyfél hivatalos számlát kap, ami bármilyen garanciális vagy egyéb jogi igény felmerülése esetén bizonyító erejű irat az ügyfél és a márkaszerviz számára is az elvégzett munkáról és a beépített alkatrészről. Ha autójával balesetet okozott a számla, illetve az elvégzett munka regisztrálása a gyári rendszerben ? amit kizárólag a márkakereskedők tudnak feltölteni - mentheti meg Önt a büntetéstől.
Érdemes váltogatni a szervizeket?
Határozottan nem. Az első pillanattól érdemes autóját ugyanabba a márkaszervizbe vinni, ahol visszatérő, kedves vendégként fogadják már a legelső karbantartás alkalmával is. Autóját és Önt személyesen ismerő szakemberek foglalkoznak problémáival, így a legmélyebb szakmai és emberi kapcsolat alakulhat ki. Ha bármely okból mégis változtatni akar, országos és európai hálózati szinten kapja meg az azonos szolgáltatást, ismerik autójának történetét és végzik munkájukat szigorúan ellenőrzött szabványok szerint. Ezt kizárólag a márkaszerviz hálózatok nyújtják Önnek.
Befolyásolja-e az autó használt piaci értékét a szervizelés?
Ha egyszer majd úgy dönt, hogy megválik autójától, az nagyobb értéket képvisel, ha folyamatosan márkaszervizben javíttatta, és tartatta karban, pontosan és folyamatosan vezetett szervizkönyvvel rendelkezik. Búsásan megtérülhet Önnek, ha autóját márkaszervizbe viszi.
Használt autót vennék, honnan tudjam, hogy jó autót választottam?
A márkaszervizben át tudják vizsgálni a kiválasztott autót, az ott dolgozó szerelők szinte mindent láttak már, ami az adott márkánál érdekes lehet. Itt egyszerűen tájékozódhat arról is, hogy milyen esetleges javításokat kell az autón elvégezni, ezeknek az anyagi vonzatát meg tudja beszélni az eladóval. A márkaszerviz a gyári rendszerből ellenőrizni tudja autója történetét, futásteljesítményét. A márkaszervizben dolgozók nem elfogultak az adott autóval kapcsolatban, segítenek mindenben Önnek, mint leendő ügyfelüknek. Soha ne vegyen használt autót a nélkül, hogy a vétel véglegesítése előtt ne vizsgáltatta volna át valamelyik márkaszervizzel. Jelentős anyagi hátrány érheti, ha ezt az ellenőrzést nem végezteti el.
Hogyan tudom növelni az autó eladási értékét?
Mindenki szívesebben vesz olyan használt autót, amiről pontosan lehet tudni, hogy az addigi használat során mi történt vele, hogyan és hol volt karbantartva, javítva. Erre a legjobb megoldás, ha kizárólag márkaszervizbe viszi autóját, mert ez a legkönnyebben ellenőrizhető lehetőség, és a hibátlan működés garantálása mellett az autó eladásakor az ár érzékelhetően magasabb lesz.

Téli-nyári felkészítés

Mikor érdemes lecserélni a nyári gumikat télire?

A téli átállás legfontosabb lépése a nyári gumik lecserélése, mivel a megfelelő tapadás ezekkel +7 Celsius fok alatti átlaghőmérsékleten nem biztosítható. A téli gumik összetétele olyan, hogy hideg időben is biztosítja a kellő tapadást és speciális bordázatuk megkönnyíti a latyakos, havas utakon való stabilabb autózást. Mielőtt azonban felszereltetnénk a fél évig tárolt téli gumikat, ellenőriztessük, hogy mind a négy kerék megfelelő állapotban van-e, mert a kopott, esetleg szétrepedt abroncsok balesetveszélyesek lehetnek. A téli üzem megkezdése előtt ajánlatos a fékek, futóművek, kormánymű állapotát is márkaszervizben ellenőriztetni.

Miért fontos a láthatóság?

A láthatóság télen, a szürke látási viszonyok között kiemelt jelentőségű, akár egyetlen kiégett lámpa is kockázatos lehet. Éppen ezért indulás előtt ? ahogy ezt egyébként a KRESZ is előírja - mindig ellenőrizzük, hogy az autó világítása, irányjelzői és féklámpái hibátlanul működnek.

Mit csináljunk a télen lefagyó ablaktörlőlapáttal?

Éjszakára érdemes az ablaktörlő lapátokat kihajtani, hogy reggelre ne fagyjanak az üveghez, így a törlő gumik nem fognak első beindításukkor leszakadni.

Mit kell fagyállóval feltölteni tél előtt?

A fagyálló feltöltése az ablakmosó-, és a hűtőfolyadék esetében fontos, az utóbbi fagyási pontját szakemberrel tudjuk ellenőriztetni és szükség esetén a fagyállóságot utántöltéssel, vagy folyadék cserével biztosítani.

Hogyan előzhető meg az ajtók szigetelő gumijának leszakadása?

Az ajtók tömítő gumijait érdemes vékonyan olajjal, vagy szilikonnal átkenni, hogy itt is elkerüljük a fagyás okozta tömítés szakadási károkat.

Érdemes foglalkozni az akkumulátorral a tél beköszönte előtt?

Sok bosszúságot előzhetünk meg azzal, ha figyelmet fordítunk az akkumulátorunk állapotára, ugyanis egy régi, gyenge áramforrás nagy hidegben könnyen hagyhat minket cserben. Amennyiben korosodó akkumulátorunk cserére érett, ne húzzuk a vásárlást, mert rossz esetben órákat tölthetünk az út szélén várakozva lerobbant autónk mellett.

Hol érdemes átnézetni autónkat a téli üzem előtt?

Mielőtt átállunk a téli autóhasználatra, tanácsos gépkocsinkat egy komplex átvizsgálásra elvinni. A hivatalos márkaszervizek ebben az időszakban több kedvező téli felkészítő csomagajánlatot ajánlanak az autósok számára.

Hogyan készíthetjük fel saját magunkat a téli autózásra?

Az autók szakszerű felkészítésén túl a csúszós utakon való közlekedést is meg kell újra tanulni. Erre a korábbi tapasztalatok felelevenítése és kezdetben a szokásosnál óvatosabb vezetés a megoldás, illetve rendelkezésre állnak hazánkban is olyan vezetéstechnikai centrumok, ahol a téli vezetés technikáját jól el lehet sajátítani, és mindezt sokkal olcsóbban, mint a Casco önrész vagy a javítás költsége, nem beszélve a személyi sérüléssel járó problémákról és költségekről. Fontos tehát, hogy az autó és vezetője is felkészülten várja a telet.

Mire kell figyelni menetközben a téli vezetés során?

A tél folyamán a csúszós, nyálkás utak jóval nyugodtabb vezetési stílust igényelnek, egy-egy hirtelen manőver során az autó könnyen megcsúszhat. Menetközben tehát mindig a körülményeknek megfelelő, vagy annál kissé alacsonyabb sebességet válasszunk, törekedjünk a nagyobb követési távolság betartására. Javasolt a kocsiban hóláncot, pokrócot, ásólapátot tartani, hogy elakadás, vagy szélsőséges időjárás esetén se kelljen a hó fogságában vesztegelnünk. Soha ne hagyjuk, hogy az üzemanyag tartályunkban az üzemanyag szintje a fél alá csökkenjen, mert egy dugóban a fűtést esetleg hosszabb ideig is használnunk kell és aztán el is kell, hogy tudjunk indulni az autóval.

Hogyan tartsuk karban autónkat télen?

A kocsink karbantartása a használat után nem ér véget, a hideg időszakban az utak sózása miatt érdemes többször mosatni autónkat, mert az útra szórt anyagok maró hatása tönkreteheti a kocsi karosszériáját, fém elemeit és a felniket.